Veiligheidsglas
Bij de juiste toepassing van veiligheidsglas kunnen de risico’s voor letsel bij glasschade tot een minimum worden beperkt, en kan glas juist bijdragen aan de veiligheid in uw woning van u en uw medebewoners.
Soorten veiligheidsglas
Algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten veiligheidsglas: gehard glas en gelaagd. Gehard glas is speciaal behandeld en tot vijf keer sterker dan gewoon glas. Wanneer het breekt valt het in korrels uiteen, waardoor geen gevaarlijk scherpe scherven ontstaan. Gehard glas wordt bijvoorbeeld toegepast bij douchedeuren, schuifpuien, bushokjes en glazen tafels. Gelaagd glas bestaat uit meerdere glasbladen met daartussen een folie, waardoor het glas bij breuk bij elkaar gehouden blijft. Hierdoor worden scherven voorkomen, en is er een veel kleiner risico op doorvallen.
Glas en letselveiligheid
Gewoon glas kan bij glasschade leiden tot letsel zoals snijwonden. Het is belangrijk veilig glas toe te passen op plekken waar glas makkelijk bereikbaar is, zoals bij schuifpuien, tussendeuren of bij grote ramen die tot de vloer reiken. Vaak is het raadzaam op deze plaatsen veilig glas toe te passen. De NEN 3569-norm schrijft voor waar dit zogenaamde letselbeperkend glas moet worden toegepast, maar u kunt met een wandeling door uw woning ook zelf plekken vinden waar veiligheidsglas van belang is.
Glas en beveiliging tegen inbraak
Naast het voorkomen van letselschade, kan veiligheidsglas ook zorgen dat u veiliger woont, door inbraak te voorkomen of moeilijker te maken. Veel inbraken vinden plaats door een gat in een raam te forceren; met beveiligingsglas wordt dit een stuk moeilijker, en bij bepaalde diktes is het zelfs onmogelijk. Bij nieuwbouwwoningen wordt glasdelen die makkelijk bereikbaar zijn een minimale weerstandsklasse voorgeschreven.
Meer informatie over veiligheidsglas vindt u in deze folder.
Heeft u vragen over de toepassing van veilig glas in uw woning of bedrijfspand? De Glasambulance adviseert u vrijblijvend.